Gele teennagels? Zo kom je er van af!

gele teennagels
Thijs van Dijk
29 april 2024

Gele teennagels komen veel voor en kunnen door een verschillend aantal factoren worden veroorzaakt. Meestal wordt gedacht dat dit door Onychomycose komt, ook wel bekend als schimmelinfectie, maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook onderliggende gezondheidsproblemen kunnen gele nagels veroorzaken. In deze blog gaan we dieper in op gele teennagels en waardoor ze kunnen ontstaan. Ook gaan we het hebben over de behandeling van deze gele nagels.

Wat zijn gele nagels?

Het fenomeen gele nagels, valt onder bekende huidaandoeningen. Bij deze aandoening verliezen nagels hun natuurlijke kleur en kunnen deze een geelachtige tint krijgen. De oorzaak hiervan is verschillend en de ernst kan ook verschillen. Bovendien is het niet leeftijdsgebonden, wat betekent dat iedereen last kan krijgen van gele nagels.

Oorzaken van gele teennagels

Gele nagels kunnen ontstaan door slechte hygiëne, schimmelinfecties, levensstijl of ziektes. Soms kun je hier iets tegen doen, maar soms ook niet. Het is in ieder geval belangrijk dat je weet wat de oorzaak ervan is, zodat je een passende behandeling kan vinden. Hieronder hebben wij per situatie omschreven wat je het beste kunt doen:

Slechte hygiëne

Bij slechte hygiëne zorg je niet goed genoeg voor je nagels. Door dit een langere tijd te doen maak je het bacteriën een stuk makkelijker om zich op of onder je nagels te vestigen. Eenmaal gevestigd, kunnen zij zich snel verspreiden. Hieronder hebben wij een lijstje opgesteld van de meest voorkomende oorzaken hiervan:

  • Niet regelmatig je nagels knippen
  • Vieze vingers en nagels: dit zorgt voor extra bacteriën die ervoor kunnen zorgen dat je nagel geler wordt.
  • Vieze of natte sokken: geven de bacteriën de vrijheid om te groeien
  • Slechte en nauw zittende schoenen

Schimmelinfecties

Gele nagels kunnen ook duiden op schimmelnagels. Dit wordt veroorzaakt door Onychomycose. Volgens onderzoek heeft ongeveer 3 tot 20% van de Nederlandse bevolking last van een schimmelnagel. Daarbij is er geen verschil tussen geslacht. Wel speelt leeftijd een rol. Zo komt het bij kinderen vrijwel nooit voor, maar bij mensen rond de leeftijd van 50 daarentegen juist wel. Ongeveer 17% van die leeftijdscategorie heeft last van Onychomycose. In onze blog over schimmelnagels kun je meer lezen over Onychomycose. Schimmelinfecties kunnen op de volgende manieren ontstaan:

  • Zwemmen in verontreinigd water
  • Lopen zonder slippers in een openbare badplaats
  • Niet goed je voeten afdrogen
  • Overmatig zweten aan voeten
  • Gebruik maken van een openbare douche zonder badslippers.

Levensstijl

Je levensstijl is enorm belangrijk en bepaalt de conditie van je lichaam. Een slechte levensstijl kan dan ook zorgen voor het ontstaan van gele teennagels. Hieronder hebben wij een lijstje opgemaakt van situaties in levensstijl, die gele teennagels kunnen veroorzaken:

  • Roken: Bij het roken komen teer en nicotine in contact met nagels en vingers. Dit kan zorgen voor het ontstaan van een gele verkleuring. De oplossing? Stoppen met roken.
  • Te weinig vitamine: Vitamines zijn een van de bouwstenen van ons lichaam. Ze beschermen ons tegen infecties, bacteriën en andere schadelijke stoffen. Als je last hebt van gele nagels kan dit komen door een tekort aan Vitamine- H (biotine) en Vitamine - E. Je haalt deze vitamines uit producten als noten, melk en eieren.
  • Nagellak: Donkere kleuren nagellak, zoals donkerrood en blauw, kunnen zorgen voor een verkleuring van je nagels. Dat komt doordat na het afhalen van de nagellak het collageen van je nagels is aangetast. Dit kan als gevolg hebben dat de nagels een donkere kleur krijgen, die vaker tinten van geel en bruin vertonen. Door de aantasting van het collageen kan de nagel zich minder goed herstellen, wat zorgt voor het ontstaan van gele nagels. Later in deze blog gaan we het hebben over een nagellak die dat niet doet.

Ziektes

Naast hygiëne, schimmelinfecties en levensstijl kunnen gele teennagels ook veroorzaakt worden door verschillende ziektes. Bekende ziektes die dit veroorzaken zijn:

  • Geelzucht: Geelzucht is een ziekte die veroorzaakt wordt door een slecht werkende lever. Dit duidt erop dat er te veel bilirubine in het bloed zit, wat zorgt voor een verkleuring van de nagels. Het begint met kleine witte vlekjes op de nagels en kan snel verergeren. De oplossing? Veel water drinken, melk drinken en minder alcohol consumeren.
  • Psoriasis: Deze vervelende huidziekte zorgt voor het ontstaan van schilfers en wonden op je huid. De schilfers jeuken heel erg en worden vaker opengekrabd. Dit zorgt ervoor dat bacteriën hun gang kunnen gaan en daarmee gele nagels kunnen veroorzaken. Behandelen van psoriasis gaat via verschillende crèmes die de jeuk verminderen.
  • Diabetes: De afbraak van de grote hoeveelheden suikers hebben effect op het collageen, ook wel bekend als het eiwit van je nagels. Dit kan zorgen voor een gele kleur op je nagels.
  • Longaandoening: Het hebben van een longaandoening, maakt het moeilijker om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Dit langdurige tekort aan zuurstof kan zorgen voor een gele verkleuring in nagels.
  • Gele nagelsyndroom: Een zeer zeldzame ziekte die zorgt voor dikkere nagels, verkleuring van nagels en voor het loslaten van nagels. Deze ziekte kan dus gele teennagels veroorzaken.

Bovenstaande ziektes veroorzaken allemaal gele nagels. De behandeling hiervoor is voor iedereen anders. Heb je last van een van deze ziektes? Neem dan contact op met een medisch professional voor een op maat gemaakte behandeling.

Behandelen van gele teennagels

Gele teennagels zijn in de meeste gevallen vrij gemakkelijk te behandelen. In veel gevallen werkt preventieve maatregelen het beste als behandeloptie. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:

  • Zorg ervoor dat je regelmatig je nagels knipt
  • Geef je lichaam voldoende calcium (drink melk, eet eieren etc.)
  • Zorg voor een gezond peil van vitamine H en E.
  • Droog je voeten en (teen)nagels goed af na het douchen (dit werkt preventief tegen het ontstaan van gele teennagels of Onychomycose)
  • Draag altijd slippers op openbare badplaatsen
  • Zorg voor een regelmatige en grondige reiniging van je douche of bad.
  • Gebruik niet te veel zeep tijdens het douchen

Behandelopties met huismiddelen

Bovenstaande preventiemaatregelen zijn in veel gevallen genoeg om gele nagels te voorkomen. Naast deze opties kun je ook kiezen voor verschillende huismiddelen om de aangetaste nagels te behandelen.

  • Tandpasta: Tandpasta heeft een blekende werking en zorgt er dus voor dat je nagels weer witter worden. Pak een beetje tandpasta, doe dit op een borstel en wrijf dit zachtjes over je nagels en nagelriemen.
  • Citroensap: Pak een kom met warm water, doe hier wat citroensap in en laat je nagels hierin weken. Het zuur in citroensap zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en maakt de nagels daardoor lichter
  • Tea tree olie: Dit product bevat net als citroensap veel zuur. Het zuur bijt door de vuile deeltjes heen en zorgt voor een schonere en wittere nagel.
  • Soda: In de Nederlandse volksmond bekend als zuiveringszout. Het is zuur, bevat een antibacteriële werking en ontsmet je nagels van bacteriën. Hierdoor is het een effectieve behandeling tegen gele nagels.

Buiten deze voorbeelden, bestaan er nog veel meer huismiddelen tegen gele nagels. Denk hierbij aan sudocreme, vaporub en jodium. Klik op onderstaande knop voor meer informatie hierover.

Knop Voorbeeld Bekijk meer huismiddelen tegen gele nagels

Nailcare

Naast de nagellak met miconazol, bestaat er ook zoiets als een "nagel revive pen". Deze pen bevat tea tree olie en vitamine B7. Beide zijn goed voor de gezondheid van je nagels en kunnen voor sneller herstel zorgen. In slechts 7 dagen zal je een verschil van kleur zien en zal de gele kleur langzaam verdwijnen. Het enige wat je hoeft te doen is dagelijks de NailCare routine te volgen. Meer informatie over het nieuwe product van NailCare™ vind je via onderstaande knop

Nagellak tegen gele nagels

Zoals je al hebt kunnen lezen, kan nagellak de nagelhuid aantasten. Natuurlijke nagellak doet dit niet en heeft geen negatief effect op de nagellak. Voorbeelden van natuurlijke nagellak merken zijn: Sally Hansen, Pink Gellac of Inglot. Daarnaast bestaat er nagellak die je kunt gebruiken voor het behandelen van gele nagels. Hierin zit Miconazol, een middel tegen schimmel. Wel heeft dat een kleinere kans op genezing dan bij medicijnen. 17% van de gebruikers geneest er namelijk volledig mee. Gebruik de nagellak twee maal per dag en zorg ervoor dat de nagels kort geknipt zijn. Voor het lakken moeten de nagels ook goed schoongemaakt zijn. Deze behandeling duurt ongeveer negen maanden. Ook kan deze nagellak bijwerkingen met zich mee brengen. Zo kan het bij sommige bloedverdunners veranderingen aanbrengen, raadpleeg daarom voor de zekerheid altijd je huisarts.

Medicijnen als behandelmethode

Daarnaast zijn er ook een aantal pillen om de hardnekkige schimmel te behandelen. Bij 63% van de gebruikers zorgt het voor volledige verdwijning van de gele teennagels. Het gaat hier om precies te zijn over itraconazol, ook wel terbinafine tabletten genoemd. Deze tabletten krijg je door middel van een bezoek bij de huisarts. Slik de pillen voor ongeveer drie maanden, en pas stoppen op het moment dat de volledige dosis op is. Ook al heb je geen klachten meer. Anders is de kans op vroegtijdige terugkeer groot. Wel zitten hier een aantal mogelijke bijwerkingen aan, welke de huisarts je ook zal vertellen. Het belangrijkste om te weten is echter dat je ze niet mag nemen tijdens een zwangerschap of het geven van borstvoeding. Via de volgende link vertellen we je graag meer over kalknagel medicijnen.

Bestel hier het beste product tegen kalknagels!